akvaristika-kovacevic akvaristika-kovacevic akvaristika-kovacevic akvaristika-kovacevic akvaristika-kovacevic akvaristika-kovacevic akvaristika-kovacevic akvaristika-kovacevic akvaristika-kovacevic akvaristika-kovacevic akvaristika-kovacevic akvaristika-kovacevic

A k v a r i s t i k a   K o v a č e v i ć

GUPI


akvaristika-kovacevic

Ribica o kojoj se ‘sve zna’ ali uprkos svemu najpopularnija i najčešće držana riblja vrsta u svetu pa i kod nas, o cemu govori i američko ime MILLION FISH. Postoje dve vrste gupika: Poecilia reticulata i Poecilia wengei. Prva vrsta nam je svima poznata i dostupna i kad kažemo GUPI uglavnom se na nju i misli. Druga vrsta je poznatija kao ENDLEROVA GUPI ili ENDLER.

Gupi je otkrio Robert John Lechmere Guppy 1866 po kome je dobila ime. Prirodni areal rasprostiranja je Antigva i Barbuda, Barbados, Brazil, Gvajana, Holandski Antili, Trinidad i Tobago, Devičanska ostrva i Venecuela. U daljem tekstu ću se baviti običnim gupijem, sa gledišta akvariste-odgajivača iznoseći svoja mišljenja i iskustva bez krutih parametara temperature i hemizma vode koji uzgred budi rečeno za gupiku nije preterano bitan.

Za široku rasprostranjenost gupike je zaslužna njena prilagodljivost na razne tipove vode i njenu temperaturu. Može se pronaći čak i u polu slanim vodama, otpadnim kanalima uz kanalizacione cevi gde joj odgovara nešto toplija voda. U Srbiji je ima na nekoliko lokacija a najpoznatija je potok pokraj Niške Banje. Po priči jednog poznanika široko je rasprostranjena u okolini Hrvatskog primorja, gde je unesena prvom polovinom prošlog veka radi suzbijanja larvi komaraca, zbog čega je raširena i na svim kontinentima osim Antarktika. Grubo rečeno odgovara joj bilo koja temperatura vode ako ima dovoljno vremena-generacija da se na nju prilagodi. U akvarijumskim uslovima držaćemo je od 20-29 c.

Gupi je živorotka-rađa oformljene ribice, koje nosi približno između 28 do 35 dana u zavisnosti od uslova gajenja. Mužjak i ženka se jasno razlikuju vec na prvi pogled, mužjak se ističe koloritom, a ženka stomačićem na čijem se zadnjem delu često vide i oči malaca. Pol mužjaka se kod mladih jos ‘neofarbanih’ gupika moze odrediti po gonopodijumu, peraju koje je preobraženo u organ za oplodnju. Broj mladih ribica u leglu se krece od 5 pa ponekad i do 100 komada kod starijih dobro negovanih ženki. Još jedna zanimljivost vezana za gupiku je sposobnost ženke da u sebi skladišti odložene paketiće semena, tako da jednom oplođena ženka, može se kotiti čak do osam puta bez prisustva mužjaka.

akvaristika-kovacevic

Ishrana, što raznovrsnija bi bio ispravan odgovor ali kvalitetna lisnata hrana ih može u potpunosti zadovoljiti. Mlađ ce biti zadovoljna i sitno izmrvljenom hranom ali ozbiljnije gajenje bez upotrebe tek izležene artemije prvih 10 -14 dana neće dati željene rezultate. Hranjenje gupike živom hranom je izuzetno zahvalno (tubifex, dafnija) ali samo ako imate nezagađen izvor, što iskreno sumnjam… Čitaj između redova SAMO KVALITETNA FIRMIRANA GOTOVA HRANA, na duže staze je jeftinija…

Fancy gupi, pojam koji se sve češće sreće u akvaristici, a govori nam o ribici koja se ističe vanrednom lepotom mužjaka, nastala selekcijom u čistoj krvi, a kao posledica jednostrane selekcije ispoljili su se osetljivost, sporiji rast, kraći život… Najlakši način da znate da se radi o ribi koja je gajena u srodstvu je velika međusobna sličnost, nekad su čak i indentične ribice u akvarijumu iz koga ih birate… Najpoznatije linije fancy gupi kod nas su: KOLUMBIJA-metalmeduzagupy,TRIANGL (inače nepravilno) tuxsedo-smoking gupi, LIMUN GUPY, WENUS GUPY…

Prilikom nabavke gupija obratite pažnju na akvarijum iz koga birate ribice, ribice moraju biti živahne i pratiti vašu ruku. Bolesnu ribicu je uglavnom lako prepoznati: BELE TACKICE-ekto paraziti, CRNO OKO-endo paraziti, SKUPLJEN REP, TRZANJE PRI PLIVANJU… Ukratko bilo šta sumnjivo je razlog da odustanete od kupovine!

Pokušao sam ukratko da vam predstavim GUPI i najosnovnije činjenice o njoj. U sledećim člancima ću vam opširnije pisati o ostalim živorotkama.
nazad na članke

RIBOLOVAČKA OPREMA - PET SHOP I AKVARISTIKA

akvaristika-kovacevic

HRANA I OPREMA ZA KUĆNE LJUBIMCE - SAVETI