akvaristika-kovacevic akvaristika-kovacevic akvaristika-kovacevic akvaristika-kovacevic akvaristika-kovacevic akvaristika-kovacevic akvaristika-kovacevic akvaristika-kovacevic akvaristika-kovacevic akvaristika-kovacevic akvaristika-kovacevic akvaristika-kovacevic

A k v a r i s t i k a   K o v a č e v i ć

KOI SARAN


Koi saran - Cyprinus caprio ukrasni oblik običnog šarana. Osnovne boje koi šarana su bela, crna, crvena, žuta, plava i krem a moguće su i sve kombinacije ovih boja.

Nastajanje koi je vezano za domestifikaciju konzumnog šarana u istočnoj Aziji. Naime šaran je zahvaljujući prilagodljivosti na različite tipove vode i mogućnosti da preživi u skromnim uslovima vrtnih jezera vremenom i strogom selekcijom na boju od konzumne ribe postao atraktivna i prestižna riba. U Japanu postoje i klubovi ljubitelja ove ribe a kvalitetni primerci koji se uklapaju u strogo određene tipove boje, postižu basnoslovne cene.

Koi je hladnovodna riba i pri odluci za njegovu nabavku treba imati u vidu da njemu neodgovara topla voda kao većini akvarijumskih vrsta. Najprijatnije će se osećati u vrtnom jezercetu ili fontani ali ako se već odlučite za držanje u akvarijumu ne bi trebao biti manji od 200 litara.

Ishrana koi šarana je jednostavna i neće odbijati nijednu vrstu hrane ali da bi mu boje došle do izražaja treba ga hraniti adekvatnim granulama za koi jer njihov sastav utiče na pun potencijal boje kod ribe.
nazad na članke

RIBOLOVAČKA OPREMA - PET SHOP I AKVARISTIKA

akvaristika-kovacevic

HRANA I OPREMA ZA KUĆNE LJUBIMCE - SAVETI